Történelmi siker, a Sopron Basket megnyerte az Euroligát

A női kosárlabda-Euroliga döntőjében a Sopron Basket Isztambulban 60–55-re legyőzte a török Fenerbahçét, ezzel megnyerte Európa legerősebb kupasorozatát.

14 ezer török fanatikus előtt kellett megmérkőznie a nemzetközi sztárokat felvonultató Fenerbahçéval a Sopron Basketnek. A két együttes az Euroliga idei kiírásában a csoportkörben is egy csoportban szerepelt, akkor a törökök oda-vissza magabiztosan legyőzték Gáspár Dávid együttesét.

EZÚTTAL VISZONT A SOPRON MÁR A LEGELEJÉN JELEZTE, HOGY RENDKÍVÜL NEHÉZ ELLENFÉL LESZ, ÉS SZŰK HÉT PERC ALATT 12–0-S RAJTOT VETT.

A csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia volt ekkor az első számú pontfelelős, Határ Bernadett pedig uralta a palánkok alatti területet, ám neki később le kellett ülnie faultgondok miatt. A hazaiak nem találták a rendkívül kemény soproni védekezés ellenszerét, borzasztó dobásokkal dolgoztak, az első negyedet mindössze hat szerzett ponttal zárták.

A második negyedben megkezdte a felzárkózást a török sztárklub, egy ponton ötre csökkentette a különbséget, de egy újabb soproni rohammal ez hamar visszament tízre, és ennyi is maradt a félidőig.

A nagyszünet után folytatta a kapaszkodást a Fener, a harmadik játékrész közepén egyetlen büntetőre volt a hazai együttes az egáltól, ám azt nem tudta értékesíteni Olcay Çakir. Gáspár Dávid időkérése jót tett, ismét elkapta a vonalat a Sopron, amely a negyed végi triplaesőből is jobban jött ki, így hétpontos fórral fordult a záró felvonásra.

AMELYBEN AZTÁN SZINTÉN VÉGIG ELŐRÉBB JÁRT A MAGYAR EGYÜTTES, ÉS HIÁBA JÖTT FEL HÁROM PONTRA A HAJRÁBAN A VENDÉGLÁTÓ, FEGYVERNEKY ÉS GABBY WILLIAMS BÜNTETŐI ELEGENDŐNEK BIZONYULTAK A FINÁLÉ LEZÁRÁSÁHOZ, UGYANIS A TÖRÖKÖK 58–55 UTÁN MÁR NEM TUDTAK TÖBB PONTOT SZEREZNI.

A Sopron története első Euroligáját nyerte meg (sorozatban negyedszer jutott be a Final Fourba, legjobb eredménye egy második hely volt eddig 2018-ból, hazai pályán), ráadásul első magyar csapatként nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot!

A végeredmény. Euroliga-győztes: SOPRON BASKET (Jelena Brooks, Czukor Dalma, Stefanie Dolson, Fegyverneky Zsófia, Határ Bernadett, Briann January, Nevena Jovanovics, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Varga Sára, Gabby Williams, edző: Gáspár Dávid), 2. Fenerbahce Safiport (török), 3. Perfumerías Avenida Salamanca (spanyol), 4. ZVVZ USK Praha (cseh)