Férfi röplabda: megvédte címét a Pénzügyőr az Extraligában

A férfi bajnoki döntő első összecsapásához hasonlóan indult és fejeződött be a mérkőzés, a Pénzügyőr ezúttal is mentálisan erősebbnek bizonyult a Kaposvárnál, így 2021 után újra felült az Extraliga trónjára.

A Pénzügyőr (zöld-feketében) idén is duplázott (Fotó: Dömötör Csaba)
Hasonló volt a képlet a tavalyi bajnoki döntőben, hiszen akkor két mérkőzés után szettveszteség nélkül vezetett 2–0-ra a Pénzügyőr a Kaposvár ellen. A különbség mindössze annyi, hogy az idei fináléban a somogyiak elraboltak egy játszmát a címvédőtől, azonban az eddig lejátszott összecsapások alapján a fővárosaik játszottak magabiztosabban.

Az első, Kőér utcában rendezett összecsapáshoz hasonlóan hazai pontokkal indult a mérkőzés, kialakult egy kétpontos különbség, amit a kaposváriak próbáltak minél hamarabb csökkenteni – nem sikerült. Jól elkapta a fonalat a Pénzügyőr, már a találkozó elején hármas fallal védekeztek a hálónál, míg a vendégek egy-egy felugró, blokkolni próbáló játékosa kevésnek bizonyult. A 10. ponott elérve a hazaiak négypontos előnyben röplabdáztak, amelyből a Magyar Bálint, Dávid Csanád duó a pontok felét termelte. A kialakult négy egységnyi különbség után fej fej mellett szereztek pontokat a csapatok, nem történt a lemaradó Kaposvár részéről sem előrelépés, így Ruben Wolochin 16:11-es hazai vezetésnél kikérte az idejét. A kezdeti hibái után két pontot szerzett csapatának a bosnyák feladó átló, Marko Milovanovic, azonban a 64-szeres válogatott Kovács Zoltán is gyűjtötte övéinek a pontokat, így már hatpontosra nőtt a hazaiak előnye. Még az is belefért Jókay Zoltán együttesének, hogy Dávid Csanád kétszer is hibázzon, hiszen a Kaposvár sem tudott felzárkózni, ugyanis a támadójátéka eléggé döcögött. Ahogy arra számítani lehetett, a fővárosiak jutottak játszmalabdához, amit Magyar ki is használt, így az előny a címvédőhöz került.

A PSE két rontott nyitásának köszönhetően a Kaposvár vezetett, majd Milovanovic nagyszerű támadása és nyitása után újabb két pontra tettek szert. Sokáig nem kellett várnia a folyamatosan kedvenceit buzdító hazaiak közönségnek, hogy egyenlítsen a Pénzügyőr, sorozatban szerzett három pontjával ez meg is történt. Amellett, hogy jót tett a pihenő a vendégeknek, hiszen látványosan stabilizálni tudták a támadójátékukat, a fővárosiak is többet hibáznak, hasonlóan az első mérkőzés második szettjéhez. Hogy felpezsdítse Jókay Zoltán a fiait, Gacs Dánielt hozta be Da Silva Santos helyére, azonban a kétpontos hátrányt nem sikerült csökkenteni, hiszen a vendégek átlói eredményesen támadtak. Amikor mindössze egy pont volt a különbség a két csapat között, akkor Ruben Wolochin hívta magához övéit, hiszen tanítványai a pontszerzés mellett több ki nem kényszerített hibát is ütöttek. A Kaposvár trénere folyamatosan cserélt, a Pénzügyőr tartotta az egypontos lemaradást, egészen 17:17-ig. Ezután viszont sorozatban három pontot szereztek a kaposváriak – a hazaiak hibáinak is köszönhetően –, úgyhogy Jókay Zoltán kért újra időt. Milovanovic két ászával tovább nőtt a különbség, a hazaiak ötször magyar bajnok trénere megpróbálta újra felrázni fiait, azonban nem tudták elkerülni, hogy a vendégek szettlabdához jussanak, amiből a másodikat értékesítették is, úgyhogy az első találkozóhoz hasonlóan egyenlített a Kaposvár.

Már a harmadik felvonás első labdamenetében sajnálatos dolog történt: Marko Milovanovic megsérült, aki nem is tudta saját lábán elhagyni a pályát. Öröm az ürömben, hogy a vendégek kettőzött erejének köszönhetően magukhoz ragadták a kezdeményezést és két ponttal vezettek. Sokáig nem tartott, hiszen Rása Alex bombájával hamar egalizált a Pénzügyőr. Meglépni a hazaiak tudtak, Kiss Dániel ászával 9:6-os előnyre tettek szert, így Wolochinnak kelett időt kérnie. Minimálisan sikerült a hazaik lendületét megtörni, de mentálisan ismét a PSE tűnt erősebbenk, így aztán 14:9-nél újra a vendégeknek kellett a pihenő. Jó hír a Kaposvárnak, hogy nem volt komolyabb Milovanovic sérülése (legalábbis úgy lefagyasztották minden testrészét, hogy a mérkőzés végéig kibírja) – széleset nyitott. Ismét kialakult egy négypontos különbség, amit csak néha-néha sikerült csökkentenie a somogyiaknak. Ezúttal is folyamatos cserékkel próbálta Wolochin frissen tartani csapatát, azonban a pályán lévők is többször könnyelműen hibáztak. A hajrára ráfordulva már ötpontos volt a hazaiak előnye, a Kaposvár fejben kezdett szétesni, még az egyszerű nyitásfogadás sem ment, így a PSE megnyerte a szettet.

A negyedik játszmában a kezdeti hibák után elkezdtek saját erőből is pontokat szerezni a csapatok, Sandoval kiváló centerblokkjából pedig hárompontos előnybe került a Kaposvár. Kovács Zoltán egy ásszal nem sokkal később egyenlített (6:6), Kiss Dániel pedig már a hazaiak vezetését harcolta ki. Mondhatnánk, hogy innentől már csak növelni kell az előnyt és megvan az újabb bajnoki cím, azonban a somogyiak sem adták meg magukat. Aki a vendégeknél Sandoval, a Pénzügyőrnél Da Silva, az ő pontjával újra vezettek a hazaiak, majd Hubicska Patrik hibája után már kétpontos volt az előny, így Wolochin kért pihenőt tanítványainak. Próbálta a vendég együttes felhúzni a falat a hálóhoz, de Kovács Zoltán újra jó formában játszott. Wolochin csak állt a pálya szélén és szinte tétlenül nézte, ahogy csapata ezúttal sem tud semmit kezdeni az alapszakaszgyőztessel. Persze a hazaiak sem játszottak tökéletesen, Rása Alex és Kovács is rosszat nyitott, de a hibákból hamar fel tudtak állni és újabb pontokat szereztek. 18:13-nál újra magához hívta tanítványait Wolochin, hátha megragadják fiai az utolsó szalmaszálat. Egy egészen elképesztő labdamenet végén szerezte meg a 20. pontját a PSE: folyamatosan támadtak a vendégek, már-már úgy tűnt, hogy a somogyiaké lesz a pont, végül vert helyzetből mentették meg a hazaiak és Kovács Zoltán bebombázta. Az utolsó pontoknál már a játékosokkal együtt tapsolt az egész csarnok, ennek megfelelően nagyszerű megoldásokkal hálálta meg a támogatást a Pénzügyőr. A csereként beálló Majoros Balázs harcolta ki a bajnoki labdát, másodjára pedig ismét ásszal megnyeri a találkozót társainak, így címet véd a Pénzügyőr, Jókay Zoltán pedig edzőként összesen a hatodik magyar bajnoki aranyérmét nyerte meg.

RÖPLABDA
FÉRFI EXTRALIGA, DÖNTŐ

 1. MÉRKŐZÉS
  PÉNZÜGYŐR SE–FINO KAPOSVÁR 3:1 (16, –19, 17, 17)
  Budapest, Kőér utca, 450 néző. Vezette: Tillmann, Horváth M.
  PÉNZÜGYŐR: DA SILVA 6, Magyar 5, DÁVID CS. 16, Rása 9, KOVÁCS Z. 15, Kiss D. 6. Csere: FELICIANO (liberó), De Sousa 1, Gacs 1, Szabó V., Majoros 2, Tordai. Edző: Jókay Zoltán
  KAPOSVÁR: Hubicska 12, Vasquez 7, MILOVANOVIC 17, Bögöly 4, SANDOVAL 12, Garchet 1. Csere: Bozóki (liberó), El Azhari, Radovics, Kiss M., Iván B. 2. Edző: Ruben Wolochin
  Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:2, 10:6, 13:10, 18:12, 23:16. 2. játszma: 1:4, 7:9, 13:14, 17:17, 17:22. 3. játszma: 3:3, 9:6, 14:9, 18:15, 21:15. 4. játszma: 2:5, 7:7, 12:9, 18:13, 22:17
  MESTERMÉRLEG
  Jókay Zoltán: – Iszonyatosan keményen játszottak a kaposváriak, nagyon jól nyitottak, de szerencsére a végére leálltak vele. Mivel döntőt nyertünk, nem feltétlenül kell keresni a hibákat, bár az első szettben nagyon jók voltunk, majd a hibák után is visszataláltunk a helyes útra.
  Ruben Wolochin: – A két csapat között a legnagyobb különbséget a center poszton lévő játékosok jelentették. Nagyot harcoltunk, de a jobb csapat győzött. Nem vagyok szomorú, mert bejutottunk a fináléba, helyt is álltunk és a végén éremmel távozunk.
  Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3:0 a Pénzügyőr javára.