A Győr legyőzésével Magyar Kupa-győztes a Ferencváros!

A Ferencváros nyerte a női kézilabda Magyar Kupa döntőjét a nagy rivális, a Győr ellen.

Nagy izgalmakat már nem hozott a Siófok és a Dunaújváros bronzmérkőzésének második félideje, így Ambros Martín, az ETO, illetve Elek Gábor, az FTC mestere is nyugodtan figyelte a lelátóról a történteket. A magyar válogatott korábbi társkapitányai mintegy öt méterre ültek egymástól, ami azért is felettébb érdekes, mert néhány hete még majdnem ölre mentek a két csapat népligeti bajnokiján, amely után mind a ketten eltiltást is kaptak, és nem is nagyon akarták megbeszélni a történteket. Vélhetően ők már nem lesznek barátok, de megmaradnak sportemberek, ezt jelzi, hogy a Török Bódog Magyar Kupa döntője előtt kezet szorítottak a bemutatást követően.

Pedig a tét nem volt sokkal kisebb, mint a bajnokságban, lényegében akkor és most is egy aranyérem sorsa dőlt el.

Az FTC nehezebb elődöntő után kezdte a mérkőzést, hiszen csak hetesekkel jutott túl a Siófokon, míg a győriek tartottak egy erős edzést a DKKA ellen. És talán ez látszott meg a kezdésnél, hiszen a csapat első négy góljából hármat szerző koreai Rju Un Hi vezérletével villámgyorsan három találattal elhúzott az ETO. A Rába-partiak kapujában Silje Solberg eleinte kivédte a fővárosi játékosok szemét, de aztán megakadt támadásban a bajnok is, a ferencvárosiak meg elkezdték megtalálni a lyukakat a falon, így a 13. percben utol is érték ellenfelüket. Ráadásul a győrieknél Linn Blohm hetest is hibázott, igaz, a svéd beálló a következő támadásból javított. Kőkeményen, de szabályosan védekezett az ETO, az FTC játékosai alig tudtak igazi helyzetbe kerülni. Közben a győrieknél a norvég Veronica Kristiansen a rá jellemző erőszakossággal tört be és szerezte góljait, egy ízben még Solberg is betalált az üres kapuba, és amikor Lukács Viktória passzát Fodor Csenge kínai figurából, két kézzel továbbította a hálóba, nagynak tűnt a különbség a két együttes között. De hiába vezetett négy találattal is az ETO, a Ferencvárosba beállt a 17 éves Simon Petra, aki ritmust adott a támadásoknak, sőt, maga is betalált, csattanóként pedig az első félidő utolsó másodpercben Szöllősi-Zácsik Szandra egyenlített, így a fordulás után kezdődhetett minden elölről.

Innentől pedig semmi nem tűnt egyértelműnek. A győriek sokat veszítettek a mérkőzés eleji magabiztosságukból, a ferencvárosiak pedig elkezdték elhinni, hogy ebben az évadban már másodszor is legyőzhetik legnagyobb riválisukat. A második játékrész első tíz percében nagy tempót mentek, és sikerült is egy-egy góllal vezetniük, viszont az ellenfél nem akart leszakadni. Simon Petrára nehéz volt jelzőket találni, az FTC tinédzsere szemtelenül etette meg a világsztárokat, és járt túl kétszer is a szünetben beálló francia olimpiai, világ- és Európa-bajnok Amandine Leynaud eszén. A másik térfélen Janurik Kinga védett bravúrosan, megteremtve ezzel az alapot a lendületes ferencvárosi támadásoknak.

Tizenkét perccel a zárás előtt Klujber Katrin belőtte hetesét és először a mérkőzés folyamán kettővel vezetett az FTC, Ambros Martín pedig időt kért. Úgy tűnt, ez sem hatott, mert teljesen összezavarodottnak tűntek a sok nagy csatát megélt sztárok, a Ferencváros pedig megérezte a „vérszagot”, és az utolsó kilenc percnek már háromgólos előnnyel futott neki, majd az utolsó négynek is, miután a győri gólokra Angela Malestein mindig felelni tudott. Januriknak még a hajrában is maradt hatalmas védése, Szöllősi-Zácsik pedig találatával szinte az FTC-játékosok kezébe nyomta a kupát, négy volt a különbség. Az ETO nem adta fel, két és fél perccel a lefújás előtt visszajött kettőre. Anne Mette Hansennek ziccere volt a mínusz egyhez is, de Janurik kifogott rajta és ez volt talán a döntő momentum, mert nem sokkal később Emily Bölk lezárta a párharcot. A végig keményen védekező és a győzelemben vetett hitét nem elvesztő FTC megérdemelten lett Magyar Kupa-győztes. Megtörtént az, ami tavaly, csak épp fordítva, akkor a Ferencváros lett a bajnok, és az ETO-é lett a kupa.

Elek Gábor és Ambros Martín a lefújás után a kezdőkörben találkozott, ismét kezet ráztak, és váltottak is néhány szót. Ez is szép jelenet volt…

NŐI MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–GYŐRI AUDI ETO KC 26–22
  (12–12)
Debrecen, 3000   néző. Vezette:  Andorka, Hucker
FTC:
  JANURIK – MALESTEIN 7 (2), E. BÖLK 4, Edwige, Csiszár-Szekeres, Szucsánszki, Márton G. 3. Csere:  Suba (kapus), KLUJBER 5 (1), Kisfaludy, SIMON P. 3, Kovács Anett 1, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 3, Grbics. Edző:   Elek Gábor
GYŐR:
    SILJE SOLBERG 1 – Lukács V. 1, RJU UN HI 5, V. KRISTIANSEN 6 (2), Pintea 1 (1), Anne M. Hansen 2 (1), Schatzl Nadine.  Csere: Leynaud, Glauser (kapusok), Nze Minko 2, Háfra N., Fodor Cs. 1, Oftedal, Faluvégi D. 1, Blohm 2. Edző:  Ambros Martín
Az eredmény alakulása. 9. perc: 
1–4. 18. p.: 5–6.  26. p.: 8–11. 37. p.: 15–15. 48. p.:  20–18. 54. p. : 22–19
Kiállítások:  6, ill. 2 perc
Hétméteresek:   4/3, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor:  
– Nehéz évünk volt, sérülések sújtottak minket, ennek tükrében különösen büszkék lehetünk erre a trófeára. Négygólos hátrányban is hittünk abban, hogy visszakapaszkodunk, már az első félidőben sem játszottunk alárendelt szerepet, a térfélcsere után pedig higgadtan és megfontoltan kézilabdáztunk. Úgy mondanám, hogy ezt a sikert Janurik Kinga és a csapat érte el, mert másik ennyire kiemelkedő egyéni teljesítményről talán nem beszélhetünk.
Ambros Martín:  
– Tudtuk, hogy a Ferencváros jó erőkből áll, ami ezúttal is bebizonyosodott. Ellenünk minden csapat kettőzött motivációval játszik, a nyomás rajtunk volt, amit most nem bírtunk el, főleg támadásban hoztunk rossz döntéseket. Csalódottak vagyunk, nem tesz jót az önbizalmunknak ez a vereség, de tanulunk belőle, mostantól már a Bajnokok Ligája négyes döntőjére koncentrálunk. 

TÖRÖK BÓDOG NŐI MAGYAR KUPA
Kupagyőztes:    FTC-Rail Cargo Hungaria

(Ballai Borbála, Julia Behnke, Bíró Blanka, Emily Bölk, Csiszár-Szekeres Klára, Béatrice Edwige, Hársfalvi Júlia, Janurik Kinga, Kisfaludy Anett, Klujber Katrin, Kovács Anett, Angela Malestein, Márton Gréta, Simon Petra, Alicia Stolle, Suba Sára, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita, Tóth Nikolett. Edző: Elek Gábor)
2. Győri Audi ETO KC
3. Siófok KC
4. Dunaújvárosi KKA

A 3. helyért:
Siófok–Dunaújváros 27–20 
(13–11)

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/noi-kezi-mk-ferencvaros-gyori-eto-donto-2894883