Győzelemmel búcsúzott Dzsudzsák a válogatottságtól

Dzsudzsák Balázs a magyar labdarúgó-válogatott egyedüli szereplési rekordere lett, a 109. mérkőzését játszotta a nemzeti csapatban: a búcsúmérkőzésén izgalmas hajrában 2–1-re megvertük a görögöket. A győztes gólt a nem sokkal korábban pályára lépő Kalmár Zsolt szerezte a 93. percben.

ELJÖTT A 2022-ES ESZTENDŐ utolsó magyar válogatott mérkőzése. Vasárnap este ismét tömegek indultak a Puskás Aréna irányába, fittyet hányva a barátságtalan időre – a vidékről indulók pedig a katari világbajnokság nyitó mérkőzésére is. S ha már a vb… Bár elrajtolt a torna, a magyarokat mégis inkább a Marco Rossi szövetségi kapitány által irányított, az idén sikert sikerre halmozó nemzeti csapat érdekelte. A Puskás Aréna környékén található vendéglátóegységek ugyanúgy megteltek, mint az olaszok, angolok vagy éppen németek elleni Nemzetek Ligája-meccsek előtt.

Fotó: Török Attila

A pályára az elsők között melegíteni érkező Dzsudzsák Balázst dübörgő taps fogadta, a 109. válogatott fellépésére készülő ballábas középpályást nosztalgikus érzések fogták el, abban sem volt semmi meglepő, hogy a Himnusz alatt a meghatódottságtól bizony néhány könnycsepp is lecsordult az arcán. A lelátón számtalan Dzsudzsák-mezes drukker tűnt fel, idősek, gyerekek, apukák, tinilányok húzták magukra az immár egyedüli válogatottsági rekorderré előlépő középpályás nevével ellátott dresszt, a kapu mögötti tábor pedig méretes transzparenssel búcsúzott tőle. A molinón a következő szerepelt: „2014 Bukarest, 2016 Lyon – köszönjük az életre szóló gólörömöket!”

Dzsudzsák Balázs a kezdő sípszó előtt kifutott a tábor elé, meghajolt a drukkerek előtt, majd a mezén lévő magyar címerre tette kezét, jelezve, neki a válogatott valóban mindig mindennél fontosabb volt.

Fotó: Árvai Károly

Marco Rossi betartotta ígéretét, a DVSC játékosa a középpályán – csapatkapitányként – kapott helyet, elöl pedig Sallai Roland kezdett, aki nem klasszikus befejező csatár, ám a szakmai stábnak Szalai Ádám visszavonulását követően meg kell találnia a megfelelő utódot és a megfelelő taktikai hadrendet is. Hogy az olasz tréner (ismét) ráérzett valamire, mi sem bizonyította jobban, mint hogy Sallai Roland negyedóra elteltével megszerezte a vezetést. A Freiburg légiósa fejsérülése után először volt eredményes, (gól)örömében a maszkot is levette magáról, úgy ünnepelt a szögletzászlónál.

Dzsudzsák és Sallai gólöröme (Fotó: Török Attila)

Nemcsak a gólnak, a teljes akciónak lehetett örülni, a válogatott letámadást követően szerzett labdát, és remekül kijátszották a görögök védőit. Mezőnyfölényről, egyértelmű hazai nyomásról azonban nem lehetett beszélni, az első fél órában a görögök birtokolták többet a labdát, mégpedig hatvan–negyven százalékban. Sok volt a mezőnyben a passz, felkészülési mérkőzés lévén egyik csapaton sem lehetett érezni, hogy mindenáron támadni szeretne. Az első negyvenöt percben így is a magyar együttes volt veszélyesebb, Dzsudzsák távolról lőhetett volna gólt, majd a „gyengébbik” (jobb) lábával tekert remekül Sallai elé.

Dzsudzsák Balázs lecserélését az ötvenkettedik percre tervezte a szakmai stáb, s a ballábas középpályás a kispaddal szemközti oldalon hagyta el a pályát, így mire átért a túloldalra, volt ideje elbúcsúzni a szurkolóktól. No meg a Puskás Arénától, hiszen az Uruguay elleni nyitó mérkőzés után Görögország ellen lépett pályára újra itt.

Fotó: Török Attila

A cserével Sallai Roland pozíciója is változott, beállt Ádám Martin, előbbi egy sorral hátrébb húzódott, Szoboszlai Dominik mellé. A játék ekkor talán még lassúbb volt, mint az első félidőben, hiszen a találkozó e periódusában a cserék is állandóan megszakították a mérkőzést. A válogatott Dárdai Pál és Szappanos Péter személyében két újoncot avatott, ezzel új rekord előtt is út nyílt, Dárdai Palkó és édesapja, a korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál lehet az első apa és fia, akik gólt szereznek a nemzeti együttesben.

Azért még maradt más izgalom is…

Noha a görög együttes Callum Styles szabálytalanságát követően Anasztasziosz Bakaszetasz tizenegyeséből egyenlített, a válogatott a 2022-es esztendőhöz méltó módon zárta az évet: az utolsó pillanatokban a csereként pályára lépő Kalmár Zsolt mesterien vágta a labdát szabadrúgásból a vendégek kapujába. A Puskás Arénában felállva ünnepeltek a szurkolók, a lefújás után pedig a velük együtt ünneplő Dzsudzsák Balázst éltették. 2–1

Az utolsó pillanatban lőtt trükkös góllal nyert a magyar válogatott (Fotó: Árvai Károly)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
 Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Csongvai Áron (Újpest FC), Dárdai Pál (Mol Fehérvár), Dzsudzsák Balázs (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schön Szabolcs (Mol Fehérvár), Callum Styles (Millwall FC – Anglia)
TÁMADÓK:
 Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

A GÖRÖG VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Vaszilisz Barkasz
 (Utrecht – Hollandia), Alexandrosz Paszhalakisz (Olympiakosz Pireusz), Jorgosz Atanasziadisz (AEK Athén)
VÉDŐK: Jorgosz Cavellasz (AEK Athén), Pantelisz Hacidiakosz (AZ – Hollandia), Dimitrisz Jannulisz (Norwich City – Anglia), Panosz Recosz (Olympiakosz Pireusz), Jorgosz Kiriakopulosz (Sassuolo – Olaszország), Lazarosz Rota (AEK Athén), Dimitrisz Gutasz (Sivasspor – Törökország), Dinosz Kulerakisz (PAOK)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Petrosz Mantalosz (AEK Athén), Andreasz Buhalakisz (Olympiakosz Pireusz), Dimitrisz Kurbelisz (Panathinaikosz), Dimitrisz Pelkasz (Hull City – Anglia), Manolisz Sziopisz (Trabzonspor – Törökország), Szotirisz Alexandropulosz (Sporting CP – Portugália), Jannisz Papanikolau (Raków Czestochowa – Lengyelország)
TÁMADÓK: Anasztasziosz Bakaszetasz (Trabzonspor – Törökország), Jorgosz Maszurasz (Olympiakosz Pireusz), Anasztasziosz Duvikasz (Utrecht – Hollandia), Taxiarhisz Funtasz (D. C. United – Egyesült Államok), Anasztasziosz Hacijovanisz (Ankaragücü – Törökország), Fotisz Jannidisz (Panathinaikosz)

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/felkeszules-magyarorszag-gorogorszag-2925129