Az Év Sportolója Gála

A férfiaknál az olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa-bajnok Milák Kristófot (BHSE) , a nőknél pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és olimpikon Kozák Lucát (DSC-DSI ) választotta meg a 2022-es Év Sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Az Év Edzője a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi lett.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2023. január 9-én, hétfőn, új helyszínen, a budapesti Operaházban rendezte meg az M4 Sport-Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadót.

Az este első díját Az Év fogyatékos sportcsapata kategóriában osztották ki: az elismerést a női kerekesszékes vívóválogatott nyerte el.

Az esemény „főszáma”, az Év férfi sportolója három szenzációs jelölt között dőlt el: Liu Shaoang (FTC) rövidpályás gyorskorcsolyázó, Milák Kristóf (BHSE) úszó és a tavaly is diadalmaskodó Szilágyi Áron (Vasas SC) kardvívó volt ott az utolsó körben.

A trófeát végül az olimpiai bajnok Milák kapta meg.

Az Év női sportolója az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és olimpikon Kozák Luca (DSC-DSI) lett.

Az Év edzője volt az egyik legnehezebb kategóriának számított, hiszen a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi mellett Bíró Attila (magyar női vízilabda-válogatott) és a rövid pályás gyorskorcsolya-együttest vezető Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina volt ott a legjobb háromban.

A győztes végül Rossi lett, akinek a sztárvendégként meghívott olasz trénerikon, Fabio Capello adta át az elismerést.

Az Év csapata az egyéni sportágakban kategóriában a férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron), a férfi kajak kettes (Kopasz Bálint és Nádas Bence) és a női kardválogatott (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca) volt érdekelt.

A végső sikert a sporttölténelmi vb-aranyat szerző női kardválogatott aratta.

Az Év sportcsapata hagyományos csapatsportokban a magyar férfi labdarúgó-válogatott lett, amely hatalmas bravúrt végrehajtva Angliában és Németországban is nyert a Nemzetek Ligája A-csoportjában, s fantasztikus játékkal az utolsó pillanatig versenyben volt a csoportgyőzelemért is.

Az Év férfi parasportolója díjat Kiss Péter Pál (BHSE) para kajak-kenus vehette át, aki a 2020-as, valamint a 2021-es gálán is nyert ebben a kategóriában.

Az Év női parasportolója elismerést az úszó Pap Bianka (Vasas SC) kapta meg – érdekesség, hogy ő is megvédte címét, hisz tavaly is ő diadalmaskodott ebben a kategóriában.

Az Év sportpillanata Kristofer Zachariassen (FTC) gólja volt a Monaco ellen, amely a csoportelsőséget jelentette a Ferencvárosnak a labdarúgó Európa-ligában. Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke vette át a díjat.

A gálán egyébként személyesen vett részt a ma 102. születésnapját ünneplő, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes is – ikonunkat az Operaház közönsége perceken keresztül állva tapsolta.

A 2022-es esztendős Év e-sportolója Torzsás Ádám „Torzsi” lett.

Az Év szabadidősport-eseményének a Balaton-átúszást választották meg.

Az MSÚSZ Életműdíját 2022-ben Fábiánné Rozsnyói Katalin Prima Primissima díjas olimpiai ezüstérmes kajakozó, mesteredző vehette át.

Forrás és videók: https://m4sport.hu/cikk/2023/01/09/az-ev-sportoloja-gala-2022-milak-kristof-a-ferfi-kozak-luca-a-noi-gyoztes-marco-rossi-lett-az-ev-edzoje

Fotók: http://sportujsagirok.hu/m4-gala-foto-2022/ Fotó: MSÚSZ/Czerkl Gábor