„Ha mindenki segít…” címmel kisfilm készült a diabétesszel élő gyerekek sportolásának segítését szolgáló ismeretekről

Sajnos az egész világon, így Magyarországon is, nő a diabétesszel élők száma. Az 1-es típusú diabétesz genetikailag kódolt, veleszületett betegség, míg a 2-es típusú elsősorban a helytelen életmód miatt alakul ki. Az 1-es típusú diabétesz már kisgyermek korban is jelentkezhet és az érintett gyermekek különleges bánásmódot igényelnek ahhoz, hogy teljesértékű életet éljenek. Évente háromszázzal nő e gyerekek száma idehaza. Lehessen életük része a rendszeres sportolás is, de ehhez számos olyan dologra is figyelni kell, ami nem beteg társaiknál ismeretlen.

Arról, hogy mit, mikor, kinek és hogyan kell tenni a cukorbeteg gyerekek sportolásáért egy rövidfilmben foglalta össze a Magyar Edző Társasága „HA MINDENKI SEGÍT…” címmel.

A Magyar Sport Házában egy szakmai konferenciával összekapcsolt premier vetítésen lehetett megtekinteni az alkotást. A programon meghívottként részt vett a SOSZ képviseltében Nagy József szervezetfejlesztési és képzési igazgató is, aki felszólalásában e speciális ismeretek terjesztésében ajánlott fel a SOSZ segítségét – igazodva a film címéhez is. A SOSZ nyolcszáz tagszervezetéhez – ahol az igazolt hazai sportolók negyede, az olimpiai pontszerzők 95%-a sportol – közvetlenül eljuttatják ezért a kisfilmet, mely közérthetően, tömören és remekül illusztrálva mutatja be e speciális tudnivalókat.