Női röplabda KeL: harmadszor aranyérmes a Békéscsaba

A Swietelsky-Békéscsaba története során harmadszor nyerte meg a női röplabda Közép-európai Ligát, miután a pénteki kamniki fináléban 3:0-ra legyőzte a szlovén Maribort.

Az elődöntőben mindkét együttes aranyszettben vívta ki a továbbjutást: az alapszakaszban harmadik Békéscsaba az idegenbeli 3:2-es vereség után hazai pályán 0:2-ról fordítva ejtette ki a horvát Mladost Zagrebet, míg a negyedik Maribor a hazai pályán elszenvedett 3:0-s vereséget követően idegenben 3:1-re nyert a hazai rivális Calcit Kamnik ellen, majd az aranyszettben is jobbnak bizonyult.

A két együttes múlt hétvégén hazája kupadöntőjében szerepelt, de ellentétes lelkiállapotban készülhetett a regionális sorozat fináléjára: a Maribor hatalmas csatában, a döntő szettben 19:17-tel múlta felül szombaton a Kamnikot, ezzel szemben a BRSE ugyancsak ötjátszmás csatát vívott a Vasassal, de 17:15-re elveszítette az utolsó játszmát és kikapott.

A pénteki újabb döntőben jó nyitásaival hamar ötpontos előnyt szerzett a Békéscsaba, amit hatékony támadójátékának köszönhetően tartani is tudott. A születésnapos bolgár Ralica Vasziljeva különösen elemében volt, vezérletével simán került előnybe a BRSE.

A második felvonásra összeszedte magát a szlovén együttes, amely előbb tartotta a lépést riválisával, majd 14:11-nél hárommal meglépett. Tóth Gábor vezetőedző tanítványai ezt követően megrázták magukat és 17:15-nél már jobban álltak. A Maribor nem adta fel, kiharcolt két játszmalabdát, ezeket azonban a viharsarkiak hárították, majd a szerb Marta Drpa vezérletével megduplázták előnyüket.

A harmadik szett első harmadában még tartotta a lépést a magyar együttessel a Maribor, de a csabaiak 7:7 után ritmust váltottak és megnyugtatóvá tették a különbséget. A hajrában a szlovén kupagyőztes egyre hitehagyottabban röplabdázott, az ekkor már Bodnár Dorottya vezérelte BRSE így 77 perc után története harmadik KeL-sikerét, egyben 2018-as bajnoki címe óta első aranyérmét ünnepelhette. A mérkőzés legjobbjai az egyaránt 14 pontos Drpa és Bodnár voltak.

Ez volt a magyar együttesek nyolcadik győzelme a regionális nemzetközi bajnokságban, a Békéscsaba ezt megelőzően 2017-ben és 2018-ban, a Vasas Óbuda pedig tavaly ért fel a csúcsra, míg a sorozat elődjének számító Interligát az Eger 1995 és 1997 között háromszor, a Nyíregyháza pedig 2000-ben nyerte meg.

Az előző szezonban aranyérmes Vasas a mostani idényben nem indult.

NŐI RÖPLABDA KÖZÉP-EURÓPAI LIGA
DÖNTŐ

Swietelsky-Békéscsaba–Nova KBM Branik Maribor (szlovén) 3:0 (17, 25, 16)
Kamnik,
 500 néző. V: Bojan Brlas, Ana Stipanicev Matecic (horvátok)
Az eredmény alakulása. 1. szett:3:1, 4:8, 7:12, 12:19, 15:20, 17:23. 2. szett: 5:4, 7:8, 14:11, 15:17, 18:20, 24:22, 24:25. 3. szett: 2:4, 7:7, 10:16, 15:23
MARIBOR:
 Mlakar 9, Milosic 7, Pogacar 3, Stampar 4, LEKSE 9, Lorber Fijok 9. Csere: Cikac (liberó), Farkas, Ramic 3, Krajnc. Edző: Bruno Najdic
BÉKÉSCSABA: DRPA 14, VASZILEVA 10, BODNÁR 14, Pintér 2, Aktas 5, BAGYINKA 3. Csere: MOLCSÁNYI (liberó), Karhu, Glemboczki, Olijnik. Edző: Tóth Gábor
MESTERMÉRLEG

Bruno Najdic: – Gratulálok a BRSE-nek a győzelemhez, ma sokkal jobbak voltak nálunk.
Tóth Gábor: – Idegesen kezdtük a döntőt, ami a második szettben volt főleg érezhető. Ott nem tudtunk élni a Maribor által kínált lehetőségekkel, de ettől függetlenül helyén volt a szívünk a játszma végén, a harmadikban pedig Bagyinka Fanni remekül irányított. Nagyon magas szinten támadtunk, ennek volt köszönhető a viszonylag sima siker. Gratulálok a klubnak és csapatnak, azt gondolom, hogy mindannyian megérdemeltük ezt a sikert!

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/roplabda/noi-roplabda-kel-harmadszor-aranyermes-a-bekescsaba-2946377