Sportlövő-vb: Péni István nyerte a 300 méter standard puska open versenyszámot

Péni István aranyérmes lett a 300 méter standard puska open versenyszámban – amely nem olimpiai szám – a Bakuban zajló sportlövő-világbajnokságon szombaton.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az UTE sportolója, Péni István 587 körrel (térdelő: 194, fekvő: 200, álló: 193) végzett az első helyen. Kissné Oroszi Edit tanítványa a fekvő testhelyzetben hibátlanul teljesített, de jól lőtte a térdelőt és az állót is.

A második helyen a norvég Kim Andre Lund végzett szintén 587 körrel, a belső tízesek száma (25–22) döntött a magyar versenyző javára. A harmadik helyen az amerikai Timothy Sherry zárt 586 körrel.
Mivel nem olimpiai számról van szó, az alapverseny rangsorolt a 24 fős mezőnyben.

Ez a magyar küldöttség második érme az azerbajdzsáni világbajnokságon, múlt csütörtökön a Fábián Sára, Major Veronika, Jákó Miriam trió második lett a női légpisztolyosok csapatversenyében.

 „Nagyon örülök a világbajnoki címnek! Főleg, hogy standard puskával sikerült nyernem, mert ez egy elég speciális lövészszám, kötött szabályokkal, és másfél kilogrammos sütéserővel, ami nagy kihívás azoknak, akik főként szabadpuskás versenyzők” – nyilatkozta Péni István.
Hozzátette, Bakuban szokás szerint ezúttal is szeszélyes volt az időjárás, megküzdöttek a széllel. Értékelése szerint a térdelő „csak” jól sikerült számára, de javított egy hibátlan fekvővel, és végül az utolsó tíz álló lövéssel nyerte meg a versenyt.
„Még hátravan az a szám is 300 méteren, az összetett, amiben 2018-ban ezüstöt, 2021-ben pedig bronzot nyertem a vb-n, úgyhogy pozitívan készülök a maradék két számra” – mondta.

SPORTLÖVÉSZET
300 M STANDARD PUSKA OPEN
1. Péni István (Magyarország) 587 kör
2. Kim Andre Lund (Norvégia) 587
3. Timothy Sherry (Egyesült Államok) 586

Forrás: NSo – https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/sportlovo-vb-peni-istvan-nyerte-a-300-meter-standard-puska-open-versenyszamot-2975197

Fotó: Magyar Sportlövők Szövetésge