Adolf Balázs világbajnok

A duisburgi kvótaszerző világbajnokság szokásoknak megfelelően az ötezres döntőkkel zárult. Adolf Balázs (Óbudai Ganz VSE) bravúros pályával világbajnoki címet szerzett C-1 5000 méteren, míg a lányoknál ugyanebben a számban Kisbán Zsófia (Lágymányosi Spari Vízisport Diáksport és Szabadidő Egyesület) ezüstérmes lett. A magyar csapat összesítve 3 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a világbajnokságot és ismét megnyertük a nemzetek közti pontversenyt is.

Ahogy azt már megszokhattuk, ötezer méteres számokkal zárult a duisburgi kvalifikációs vb. Immáron ez a második világbajnokság, ahol futószakasszal tarkították a távot, így egyre több maratonista tűnik fel a mezőnyben. Különösen a férfi kajakban, ahol a legnépesebb, 38 fős mezőny jött össze vasárnap délután. 

Kisbán Zsófia kezdte a szereplést, aki egy remek második helyet szerzett. Miután maradt benne egy kis tüske a C-1 1000 méteres negyedik hely után, méltán tudott örülni az ötezres ezüstnek és készülhet a jövő heti maraton világbajnokságra.

Adolf Balázs megkoronázta a napot és a világbajnokságot is, hiszen C-1 5000 méteren, nagy csatában pédaképét, Sebastian Brendelt, és a komplett mezőnyt maga mögé utasította, megszerezve ezzel pályafutása negyedik világbajnoki címét. 

Kajakosaink dolgát a rossz időjárás mellett, nagyban nehezítette a sűrű mezőny, így Kiszli Vanda és Noé Bálint számára is elmaradt ezúttal a dobogó, előbbi ötödik helyre küzdötte fel magát, míg utóbbi a kilencedik helyen csapott célba.

A 2023-as olimpiai kvalifikációs ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világbajnokságot összességében 3 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel zártuk, emellett ismét megnyertük a nemzetek közti pontversenyt.

Adolf Balázs világbajnok, ötezres számokkal zárult a vb

Nézzük sorban a délután történéseit:

KISBÁN ZSÓFIA EZÜSTÉRMES C-1 5000 MÉTEREN!

Már az első körben az élre állt az egyes rajtszámmal induló Kisbán Zsófia a német és az ukrán egység előtt, majd előnyét folyamatosan tudta növelni. Úgy tűnt simán meglehet a győzelem, azonban a kanadai Katie Vincent a táv második felében egyre közelebb került, az utolsó előtti körben utolérte, az utolsóban pedig le is hagyta Zsófit. A Lágymányosi Spari versenyzőjét végül megelőzte a kanadai, így Zsófi a második, ezüstérmes helyen ért célba.

“Az elején nagyon jól sikerült helyezkednem és úgy éreztem, hogy nagy előnyt szedtem össze, ezért váratlanul ért, hogy a kanadai lány ennyire fel tudott jönni rám. Valószínűleg a korábbiak belőlem is sokat kivettek, így az utolsó körre elfogytam. Sajnos megint nem sikerült megszerezni a világbajnoki címet, de remélem, egyszer összejön” – értékelt Kisbán Zsófia.

Adolf Balázs világbajnok, ötezres számokkal zárult a vb

ADOLF BALÁZS VILÁGBAJNOK ÖTEZER MÉTEREN!

Az ötezer méteres számoknál már jól megszokott izgalmak férfi C-1 5000 méteren sem maradtak el. Az Óbudai Ganz versenyzője tegnap úgy fogalmazott, az ötezer méter számára egy “vidámpark”, amit mindig nagyon élvez és ez most is látszott. Balázs a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel, a lengyel Wiktor Glazunow és a moldáv Serghei Tarnovschi társaságában hamar ellépett a teljes mezőnytől. Tarnovschi borulásából nagyon jól jött ki a magyar versenyző, majd egy taktikus előzéssel nagyjából a táv felénél magához ragadta a vezetést. Nagy riválisa, egyben példaképe, Sebastian Brendel a hajrában többször is támadást indított, de az utolsó méterekre beletörődött, hogy itt ma nem győzhet. Adolf Balázs 2021 után lett világbajnok ismét ötezer méteren, összességében pedig a negyedik vb-aranyát könyvelhette el.

“Kicsit féltem ettől a versenytől, hiába tudtam két világkupát is nyerni idén. Az ötezernek az is a szépsége, hogy kiszámíthatatlan, bármi megtörténhet. De ez az, amit szeretek is benne, és nagyon örülök, hogy fáradtan is meg tudtam csinálni. Ezt a győzelmet főleg a taktikámnak köszönhetem és nem az állóképességemnek.” – mondta a döntő után Adolf Balázs.

Adolf Balázs világbajnok, ötezres számokkal zárult a vb

KISZLI VANDA ÖTÖDIK K-1 5000 MÉTEREN!

Kiszli Vanda (Atomerőmű SE) nem tudott jó pozíciót felvenni az első körben, a pálya legszéléről kellett besorolnia a sűrűjébe, így az első futószakasz után, a tizenkettedik helyre került. Innentől kezdve profi versenyzést mutatott be, mindent kihozott a pályából, amit a körülmények engedtek. A nehéz kezdés és a nagy hátrány miatt a dobogó már megközelíthetetlen volt, ennek ellenére örökös bajnokunk az ötödik helyre küzdötte fel magát.

Adolf Balázs világbajnok, ötezres számokkal zárult a vb

NOÉ BÁLINT KILENCEDIK HELYEN ZÁRT A FÉRFI KAJAKOSOK ÖTEZRES DÖNTŐJÉBEN!

A duisburgi világbajnokság utolsó versenyszáma a férfi K-1 5000 méteres döntő volt, ami időközben megérkező vihar miatt később rajtolt csak el. Összesen 38-an vágtak neki a versenynek, ez a nagy létszám a rajt után megnehezítette a helyezkedést. Noé Bálint sokáig az élbolyban haladt, azonban a dán Max Pedersen és a portugál Fernando Pimenta hamar elszakadtak. A BHSE versenyzője derekasan küzdött, ez most végül a kilencedik helyre volt elég.

Adolf Balázs világbajnok, ötezres számokkal zárult a vb