Könyvben mutatják be a Sportegyesületek Országos Szövetségének első 33 évét

Képekkel, statisztikákkal, interjúkkal illusztrált könyv jelent meg az 1989 nyarán alapított Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) első 33 évéről.

    A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) Nagy Béla Programja támogatásával megjelent kiadványt csütörtökön, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székházában mutatták be. Az eseményen Deutsch Tamás, a SOSZ jelenlegi vezetője mellett a szövetség első elnöke, Kiss Imre, valamint Schmitt Pál korábbi MOB-elnök, köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, Gyulay Zsolt, a MOB jelenlegi első embere és Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese beszéltek a könyvről és a SOSZ szerepéről a magyar sportban.
    “Szimbolikus napot választottunk, hiszen a 33. nyári olimpiai játékok 330 nap múlva kezdődik Párizsban és a SOSZ eddigi történetét bemutató könyv az első 33 esztendejét 1989-től 2022 végéig, 2023 elejéig terjedő időszak történéseit foglalja össze” – jelentette ki Deutsch Tamás. – “Nagyon egyszerűen hadd fogalmazzak úgy, hogy egy nagyon jó könyv született. Ez egy érdekes könyv, egy olvasmányos könyv, ebben jó történetek szerepelnek. Izgalmas korrajz, ami megrajzolta 1989-től 2023-ig az egész magyar sport történetét.”
    A 244 oldalas kötet olimpiai ciklusokon át haladva veszi át a SOSZ eddigi történetét, statisztikák mutatják be többek között az egyesületek számának alakulását, ezen túl pedig interjúk is olvashatóak benne többek között Schmitt Pállal, Mesterházy Attilával, a SOSZ harmadik elnökével, Kiss Imrével, valamint Szabó Tünde korábbi sportállamtitkárral is.
    A csütörtöki sajtóeseményen Kiss Imre és Schmitt Pál felidézték a SOSZ megalapításának körülményeit. Kiss Imre hangsúlyozta, hogy a változó világban, a rendszerváltás küszöbén, a sportfinanszírozás megváltozásakor, amikor rengeteg sportoló került az utcára, akkor határozott úgy 12 kiemelt egyesület, hogy megalapítja a SOSZ-t. A szövetséget 12 éven át irányító Kiss Imre azt is elárulta: a 12 nagy egyesület 1989 júniusában döntött úgy, hogy Schmitt Pált támogatja a MOB elnöki pozíciójárt Aján Tamással szemben.
    Schmitt Pál azt hangsúlyozta, hogy az egyesületek, szakosztályok szerepe kiemelten fontos, mivel ezek vannak a legközelebb a sportolókhoz.
    Gyulay Zsolt, a MOB jelenlegi vezetője a SOSZ munkájának és szerepének méltatása mellett a jövő évi párizsi olimpiáról is ejtett szót, mint mondta, Magyarországnak 50 kvótája van már a párizsi játékokra. Kiemelte, hogy a szerepléssel kapcsolatban ő optimista és tíz aranyérmet remél.

Budapest, 2023. augusztus 31., csütörtök (MTI)
scp \ slr \ bdó \ gry

Fotók: Róth Tamás