Sorozatban hatodszor bajnok a Ferencváros

Ünneplés volt a Goupama Arénában szombat este: a kieső helyen álló Kisvárda elleni, gól nélküli döntetlen azt jelentette, hogy azóta, amióta tizenkét csapat szerepel az NB I-ben, hét alkalommal lett aranyérmes a Ferencváros, sorozatban pedig hatodszor hódította el a bajnoki címet, s harmincötödször lett első az élvonalban.

A SZURKOLÓK FELÁLLVA ÜNNEPELTEK. A közel tizennégyezer ferencvárosi remek hangulatot teremtett az újabb bajnoki cím megszerzésekor – a sikert nem lehet megunni. A lefújást követően a játékosok szusszantak egy nagyot, összekapaszkodtak, alighanem fokozatosan tudatosult bennük is, ismét bajnok lett a Ferencváros! A klub története során ez a 35. első osztályú elsősége a futballcsapatnak, különlegessé tette a jelent, hogy zsinórban hatodszor hódította el az FTC a bajnoki címet.

Még az sem zavarta a zöld-fehéreket, hogy a tabella utolsó előtti helyén álló Kisvárda nehéz ellenfélnek bizonyult: a kemény védekezésnek ezúttal nem találta az ellenszerét a Fradi, ráadásul a huszonegy esztendős Kovács Marcell élete mérkőzését játszotta a Groupama Arénában. Noha többször is úgy tűnt, a labda megállíthatatlanul száguldhat a hálóba, a kapus rendre odaért, így a Ferencváros kénytelen volt ezen a szombaton elkönyvelni: gól nélküli döntetlennel ért el az aranyéremig.

Ünneplésre így is akadt ok: volt, aki sorozatban a hatodik bajnoki címét ünnepelte, de volt, aki élete első magyar élvonalbeli aranyérmét szerezte meg. A ferencvárosi táborban zöld, fehér és piros görögtüzek gyúltak, petárdák durrantak, a lefújás után pedig beözönlöttek a pályára a drukkerek. A játékosokról pillanatok alatt lekerültek a mezek, pólók, sportszárak, ezernyi szelfi készült velük, róluk, mindenkiről… Több ezer drukker ünnepelt, ugrált közösen a pályán a futballistákkal, Varga Barnabás másodpercenként kapott puszit a(z aranyat érő) kobakjára, Adama Traoré egy szál biciklisnadrágban menekült az öltöző irányába.

Azért nem volt minden perc ilyen örömteli. A mérkőzés kezdetén Dibusz Dénesnek nagyot kellett védenie. Ki tudja, miként alakul a mérkőzés, ha a várdaiak megszerzik a vezetést, ám ezt követően más mederben zajlott a mérkőzés – a Fradi támadott, a Kisvárda védekezett. Pontosabban Kovács Marcell védett. A nyáron éppen a Ferencvárosból a várdaiakhoz kerülő fiatal kapus bravúrokat mutatott be, s ha nem véd ilyen ihletett formában, két-három gólos előnnyel vonulhatott volna szünetre az FTC. Az első félidőben nyolcvanhárom (!) százalékban birtokolták a labdát a zöld-fehérek, tizenötször próbálkoztak kapura lövéssel, fejessel, míg a vendégek mindössze kétszer.

Feczkó Tamás Kisvárdája a fordulást követően is állta a sarat.

Ha kellett, becsúszva, belevetődve, estében vetették magukat a labda útjába a vendégjátékosok, pimasz trükkökkel is próbálták a ferencvárosi támadókat kizökkenteni a ritmusból, Varga Barnabást láthatóan sikerült is felbőszíteniük, Bernardo Matic addig-addig húzta, rángatta, cibálta a mezét, míg a csatár igencsak haragosan nézett Káprály Mihály játékvezetőre, adjon már végre sárga lapot a védőnek, ehhez képest nem sokkal később ő kapott. Dejan Sztankovics vezetőedző a hajrára megpróbálta még támadóbbá tenni csapatát, a középpályás Stjepan Loncar helyére érkezett előre Kenan Kodro, ekkor már magyar szinten igencsak veretes támadósorral rohamozott a Fradi: balról Marquinhos, jobbról Adama Traoré, középen pedig Varga Barnabás és Kenan Kodro igyekezett megtalálni a kapu felé vezető utat. Miközben a lelátón folyamatosan lobogtak a ferencvárosi zászlók, görögtüzek is gyúltak a kapu mögötti szektorban, a játékosok küzdöttek, hogy valamiképpen begyötörjenek egy labdát Kovács Marcell kapujába. A tömörülő védelemmel azonban nem tudtak mit kezdeni, nemegyszer előfordult, hogy a vendégek védővonalát hat-hét játékos alkotta, és az elöl helyezkedő futballista is huszonöt méterre volt a saját kapujától.

Ezúttal azonban a döntetlen is elég volt az ünnepléshez (mivel a Paks kikapott a Puskás Akadémiától), hiszen az egy pont is azt jelentette: bajnok a Ferencváros! A csapatra szerdán újabb fontos mérkőzés vár, a Mol Magyar Kupa elődöntőjében Balmazújvárosban az NB II listavezetője, a Nyíregyháza lesz az ellenfél, a bajnokságban pedig még az MTK, a Debrecen, a Diósgyőr, az utolsó fordulóban pedig az Újpest elleni derbi vár a zöld-fehérekre – az igazi fiesztát akkorra is tervezik a Fradinál.

Dejan Sztankovics szeptemberben érkezett a klubhoz, áprilisra már a magyar bajnokcsapat vezetőedzőjének mondhatja magát, első idényében csúcsra vezette, pontosabban a csúcson tartotta a Ferencvárost. A IX. kerületiek szombat este történelmet írtak, sorozatban hatodik bajnoki címüket nyerték meg, márpedig ilyen korábban sosem történt a klub életében. 0–0

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

  1. Ferencvárosi TC29205471–26+45 65 
  2. Paksi FC29155946–39+7 50 
  3. Fehérvár FC28154950–37+13 49 
  4. Puskás Akadémia291210749–30+19 46 
  5. Debreceni VSC291261145–39+6 42 
  6. Diósgyőri VTK291171148–49–1 40 
  7. MTK Budapest281171038–51–13 40 
  8. Zalaegerszegi TE281051348–55–7 35 
  9. Kecskeméti TE281041438–43–5 34 
10. Újpest FC281041437–59–22 34 
11. Kisvárda29741832–46–14 25 
12. Mezőkövesd28551824–52–28 20 
null
fotó 2024.04.20.


29. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Kisvárda Master Good 0–0
Budapest, Groupama Aréna, 13 749 néző. Vezette: Káprály

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/labdarugo-nb-i/2024/04/bajnok-lett-a-ferencvaros