Számos érmet szereztek nyílt vízi úszóink az Eb-n

A Szimcsák Mira (Jövő SC), Fábián Bettina (FTC), Betlehem Dávid (Balaton Úszó Klub), Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub) összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyílt vízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon. Ebben a versenyben nagy világversenyen első alkalommal diadalmaskodott a magyar csapat. A válogatott így négy dobogós helyezéssel zárta a szakág küzdelmeit: korábban Betlehem Dávid 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren bronzérmet nyert, míg Fábián Bettina 5 kilométeren lett harmadik.

A mieink a szám favoritjaként ugrottak vízbe, hiszen az Eb-n eddig Betlehem 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren bronzérmet nyert, Fábián a rövidebb távon lett harmadik, Rasovszky pedig az olimpiai táv aktuális világbajnoka.

Gellért Gábor szövetségi kapitány szokás szerint a két lány, két fiú összeállítást választotta, és a korábbi világversenyekkel ellentétben ezúttal nem kellett izgulnia, a harmadikként úszó Betlehem ugyanis tönkreverte a mezőnyt, és csaknem 20 másodperces előnnyel váltott Rasovszkyval, akinek nagyjából csak annyi volt a feladata, hogy „ne tévedjen” el és behúzza a diadalt. Az olimpiai ezüstérmes természetesen magabiztosan hozta ezt, megszerezve ezzel a sporttörténeti sikert.

„Azt hiszem, másodikként adtam át a váltót, és teljesen jó volt, bár eléggé fájt már az úszás az előző napok tizenöt kilométere után” – nyilatkozta az M4 Sport+ csatornán Szimcsák Míra, a staféta első embere.

„Nagyon értékes ez az aranyérem. Évek óta rajta vagyunk a dobogón Eb-n, vb-n, de a tetejére még nem értünk fel, végre eljött ez a nap is” – mondta Fábián Bettina.

„Örültem, hogy a párom adta át a váltót, így kicsit családias is volt az egész. Viszonylag könnyen utolértem a többieket, és előnyt tudtam szerezni. Ez a váltó tartozott már annyival Kristófnak, és ő is nekünk, hogy behozza aranyra. Jó, hogy így tudtunk nyerni, és remélem, folytatjuk tovább is még évekig” – vélekedett Betlehem Dávid.

„Örülök, hogy végre nyert ez a csapat. Igazából az enyém a legkevesebb érdem, mert a többiek döntötték el, nekem már csak be kellett úszni, én már csak elrontani tudtam volna”– szögezte le Rasovszky Kristóf.

ÚSZÁS
VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG (BELGRÁD)
Nyíltvízi úszás, csapatverseny, 4×1500 m
Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (SZIMCSÁK MIRA, FÁBIÁN BETTINA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 1:06:07.7 óra
2. Olaszország 1:06:28.6
3. Franciaország 1:06:51.

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/uszas/2024/06/vizes-eb-aranyermes-a-magyar-nyiltvizi-valto

Betlehem Dávid nagy hajrá után aranyérmes lett 5 km-en a belgrádi Európa-bajnokságon. A francia Marc-Antoine Olivier a 10 km-es táv után az 5 kilométeren is ezüstérmet szerzett. A magyar versenyzők közül Rasovszky Kristóf a hatodik, míg Hambardzumyan Arshak a 13. lett. Betlehem Dávid szerdán az olimpiai 10 kilométeres távon a harmadik helyen ért célba, ezzel felnőtt pályafutása során először állt egyéniben dobogón világversenyen. Nem kellett sokat várnia és máris a dobogó tetejére is felállhatott. Betlehem végig az élmezőnyben úszott eleinte a harmadik, aztán előbb Rasovszky Kristóf, majd Marc-Antoine Olivier mögött a második helyen. Az utolsó körre Betlehem ritmust váltott, és csak a franciák 2017-es világbajnoka, Olivier tudta tartani vele a tempót.

A két úszó őrült hajrát vívott egymással, még az utolsó húsz méteren is oda-vissza előzgették egymást, végül Betlehem az utolsó pillanatokban rá tudott tenni egy lapáttal és riválisánál négy tizedmásodperccel hamarabb érintette a falat. A különbség ugyan szemmel is látható volt kettejük között, de a hivatalos végeredményre a célfotó elemzése miatt néhány percet várni kellett. Olivier a 10 km után az 5 km-es távon is csak a második helyen ért célba. A dobogó harmadik fokára az olasz Marcello Guidi állt.

A magyarok közül Rasovszky Kristóf ugyan sokáig vezetett, végül a hatodik, míg Hambardzumyan Arshak a 13. lett.

„Szerencsére Kristóf elkezdte az elején, ez az iram kellett ahhoz, hogy a végén is bírjuk. Amikor láttam, hogy a francia kimegy a bal oldalra, már tudtam, hogy én a hosszabb úton le fogom majd gyorsulni. A tegnapi nap egy óriási löketet adott nekem, elhittem azt, hogy ha akkor sikerült a hajrá, ezt a mait meg tudom nyerni” – nyilatkozott az M4 Sport stábjának Betlehem Dávid, aki Rasovszky 2018-as sikere után lett a kontinensviadal legjobbja.

Rasovszky Kristóf elmondta, ez jobb úszás volt, mint az egy nappal korábbi, nem csalódott, bár nyilván többet szeretett volna úgy, hogy több mint két kört úszott az élen. Hozzátette, ezúttal is összeakaszkodott az egyik olasszal, és bízik benne, hogy a riválisok inkább az úszásra koncentrálnak majd a jövőben.
 

ÚSZÁS
VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG (BELGRÁD)
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
5 km. Férfiak
Európa-bajnok: Betlehem Dávid (Magyarország) 53:28.3
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 53:28.7
3. Marcello Guidi (Olaszország) 53:30.8

6. Rasovszky Kristóf (Magyarország) 53:36.7

13. Hambardzumyan Arshak (Magyarország) 55:11.7

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/uszas/2024/06/nyilt-vizi-uszas-betlehem-david-aranyermes-5-kilometeren-az-eb-n

Fábián Bettina a harmadik helyen végzett a belgrádi nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon, Szimcsák Mira a 8. helyen ért célba. Fábián Bettina párjához, Betlehem Dávidhoz hasonlóan óriási hajrát követően állhatott fel a dobogóra. 

A belgrádi nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon három 1.67 kilométeres kört kellett teljesíteniük a versenyzőknek. A bemutatásnál hivatalossá vált, hogy a pályafutása utolsó világversenyén szereplő Olasz Anna nem ugrik vízbe, így Fábián mellett Szimcsák Miráért szoríthattunk.

A két magyar szinte egészen a hajráig a középmezőnyben helyezkedett el, majd Fábián – aki ott lesz a párizsi olimpián – elképesztő hajrába kezdett, és végül az utolsó métereken megelőzte a spanyol vb-ezüstérmes María de Valdés Álvarezt. A szám másik magyar indulója, Szimcsák Mira a nyolcadik lett.

„Nagyon szerettem volna dobogóra állni egyéniben is, örülök, hogy ilyen jól sikerült a hajrá és a spanyol lányt le tudtam nyúlni, pedig nagyon próbálkozott a könyökével. Nagyon elfáradtam, nem esett jól ez az úszás, de megint sokat tanultam és megyek előre” – nyilatkozott az M4 Sportnak Fábián Bettina, akinek párja, Betlehem Dávid néhány órával korábban Európa-bajnok lett ezen a távon, szerdán pedig harmadik volt az olimpiai számban, 10 kilométeren.

A 19 éves Fábián Bettina pályafutása során először állhat dobogóra egyéniben világversenyen.

ÚSZÁS
VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG (BELGRÁD)
5 km. Nők
Európa-bajnok: Leonie Antonia Beck (Németország) 58:25.3
2. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 58:26.5
3. Fábián Bettina (Magyarország) 58:28.7

8. Szimcsák Mira (Magyarország) 58:39.6

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/uszas/2024/06/nyilt-vizi-uszas-fabian-bettina-bronzermes-5-km-en-az-eb-n

Végre megtört a jég: nagy versenyen pályafutása során először ért oda a dobogóra Betlehem Dávid – a veszprémiek 20 éves úszója bronzérmet szerzett 10 km-en a belgrádi kontinensviadalon. Rasovszky Kristóf a kilencedik lett.

Az utolsó körben azt hittük, hogy…

De nem, ez a belgrádi Európa-bajnokság sem az a verseny volt, amely után két magyar állhatott dobogóra – ez ugyanis Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf régóta dédelgetett álma, bár a magunk részéről már megüzentük azt a két veszprémi fiúnak, hogy nem kell sietni, jó lesz ez a felállás majd Párizsban is, az olimpián.

Szóval, az utolsó körben tényleg azt hittük, valóra válik ez az álom, de legalábbis az egyik magyar beérhet elsőként a 10 kilométeres viadal végén, ám aztán majdhogynem az egyik pillanatról a másikra változott a helyzet, és az olasz Gregorio Paltrinieri lelépett a mezőnytől, méterekkel elhúzott, így csak a további helyekről dönthettek a többiek – a mieink közül Betlehem Dávid volt kedvezőbb pozícióban, aztán meg Paltrinieri célba csapása után jött az a nyílt vízen lassan-lassan már megszokottá váló pillanat, amikor egyszerre többen zuhannak a panelre.

Jöhetett a célfotó, meg néhány percnyi várakozás, de aztán örülhettünk: Betlehem Dávid bronzérmet szerzett Belgrádban!

„A hajó kibabrált velünk, mert nem láttuk Paltrinierit, én például azt hittem, elöl megyek sokáig…– árulta el az M4 Sportnak Betlehem Dávid. – A legvégén nem tudtam, hányadikként értem célba, megláttam a parton Biczó Bencét, és kiugrottam hozzá, hogy mondja már, hányadik vagyok. Nagyon örülök, hogy a sok helyezés, a negyedik-ötödik-hatodik helyek után végre odaértem a dobogóra.”

Rasovszky Kristóf végül a kilencedik helyen ért célba, és ritkán látható csalódottság és értetlenség ült ki az arcára.

A Tokió előtti Európa-bajnokságon ugyanígy nem szereztem érmet tíz kilométeren, aztán az olimpián második lettem, úgyhogy nincs itt a világvége, de azért ennél sportszerűbb módon is lehetett volna versenyeznie néhány indulónak… – mondta el Rasovszky. – Azok, akik nem jutottak ki Párizsba, megragadtak mindent, hogy itt jól szerepeljenek. Remélem, egyszer majd igazságot szolgáltat az élet, emellett azt hiszem, hogy az olimpiai résztvevők azért tudják, mi is az a fair play. Jön még az öt kilométer csütörtökön, szombaton pedig a csapatverseny, vagyis van lehetőség a javításra.”

A nevezési listán szintén szereplő Gálicz Péter nem indult el a versenyen.

VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
10 km. Férfiak
Európa-bajnok: Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:49:19.6
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:49:41.0
3. Betlehem Dávid (Magyarország) 1:49:41.2

9. Rasovszky Kristóf (Magyarország) 1:49:53.8

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/uszas/2024/06/nyilt-vizi-uszas-betlehem-david-bronzermes-10-kilometeren-az-eb-n